Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Idrettsfag

Idrettsfag tilbyr idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet på alle nivå. Du kan velje toppidrett og satse på idretten din, eller velje breiddeidrett og eit meir allsidig aktivitetstilbod. Samstundes får du generell studiekompetanse.

Hvorfor idrettsfag?

Elever som går på idrettslinjen får en variert og praktisk opplæring. Med mye felles aktivitet og felles turer, ligger forholdene godt til rette for å skape et godt klassemiljø.

Gjennom trening på skolen, får elevene en god mulighet til å utvikle seg videre i sin hovedidrett eller prøve ut og lære nye idretter. Teorifagene gir nyttig kunnskap om hvordan man bør trene, samt grunnlag for å utarbeide egne planer og treningsopplegg.

Idrettsfag gir et godt grunnlag for å praktisere som leder og trener i den frivillige idretten, men også et godt grunnlag for videre studier innen idrett eller andre utdanningsløp hvor fysisk aktivitet og helse er sentralt.

Turer på idrettsfag Læreplan idrett

Hvilke idretter kan vi tilby?

På Tertnes kan du ta idrettsfag uansett hvilken idrett du driver med. Vi har en stor fotballgruppe på toppidrett, men har du en annen hovedidrett kan du likevel velge toppidrett som fag. Vi har samlet elever som har andre idretter i en egen gruppe. Disse har gjerne felles basistrening, men får også bruke tid på egentrening.

Ønsker du ikke å spesialisere deg i en bestemt idrett, kan du velge breddeidrett. Dette er et godt tilbud til de som ønsker et allsidig idrettstilbud.

Om idrettsfagene Søk skoleplass

Fag og timetal

Fag og timetal
Fag Timetal Vg1 Timetal Vg2 Timetal Vg3
Treningslære 2 3 5
Aktivitetslære 5 5 5
Idrett og samfunn 0 2 3
Treningsledelse 0 2 4
Valgfrie programfag 5 5 5
Engelsk 5 0 0
Samfunnsfag 0 3 0
Matematikk 5 3 0
Naturfag 5 0 0
Religion og etikk 0 0 3
Fremmedspråk 4 4 0
Historie 0 2 4
Geografi 0 2 0
Norsk 4 4 6
Sum timetal per uke 35 35 35

Første året

Skidag.jpg

Det første året på idrettslinjen vil du få prøve deg i en rekke ulike idretter, dans og basistrening. Noe mestrer du gjerne godt fra før, noe er kanskje nytt for deg. Men dette vil danne grunnlag for en allsidig utvikling som også vil bidra til at du kan utvikle deg i den idretten du selv satser mest på. Denne allsidigheten og variasjonen vil også gjøre deg bedre i stand til å tåle den økte treningsmengden som du vil få gjennom skole og idrett.

Friluftsliv inngår også som en viktig del av idrettsfag dette året og du vil få være med på flere turer med overnatting i telt eller under åpen himmel.

Det første året er 12 av timene knyttet til idrettsfag. I fem av disse timene velger du mellom topp- eller breddeidrett.

Andre året

Elevpyramide.jpg

Dette året vil du få flere timer til idrettsfag og du vil også fortsette med idrettsfagene du hadde i fjor.

Det er fortsatt mulig å velge mellom topp- og breddeidrett, og du kan skifte fra det ene til det andre om du ønsker det.

Dette året vil du få grundigere innføring i noen av idrettene fra første året og du vil få prøve deg på noen nye idretter. Med de nye idrettsfagene vil 17 av timene dette året være idrettsfag.

Friluftsliv fortsetter også med nye turer og nye utfordringer.

Tredje året

snøhule optimalisert.jpg

Dette året vil du få 22 timer innen idrettsfag. Mer av tiden vil kunne brukes til å trene egen idrett eller bruke tid på annen form for egentrening. Her vil du få god hjelp og veiledning slik at du kan få maksimalt utbytte av den treningen du legger ned.

Du vil også få flere timer i treningslære, som er et teorifag som er viktig for å drive fornuftig og målrettet trening. Å få god kunnskap om både egen idrett og trening generelt, er viktig for å kunne trene riktig og utvikle seg så godt som mulig.

Friluftsliv dette året består blant annet i en padletur med kano og kajakk og en snøhuletur med to overnattinger i hule eller telt. Begge deler er både utfordrende og krevende, men kan gi opplevelser det er verdt å ta med seg.