Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Emily er ute heile dagen

Etter to år på realfag ombestemte Emily Gabrielsen seg, og begynte på yrkesfag i stedet. Nå er hun anleggsgartnerlærling, og stortrives i jobben.

Det var frykten for å sitte på et kontor hele dagen som fikk Emily til å starte forfra igjen. Hun trives best utendørs, og orket ikke tanken på et innendørs yrke. Derfor søkte hun vg1 naturbruk på Stend etter at hun var ferdig med vg1 og vg2 studiespesialiserende på en annen skole.

Planen var å komme seg ut i anleggsgartnerlære etter ett år på Stend, men hun kom i jobb lenge før den tid.

- Siden jeg allerede hadde tatt fellesfagene, fikk jeg fri på skolen de dagene hvor de hadde norsk, engelsk og alt det jeg kunne fra før. Og siden jeg skulle bli anleggsgartner, var det flere firma som tilbød meg jobb som hjelpearbeider på fridagene mine. Dermed fikk jeg begynne i arbeid helt fra starten av anleggsgartnerutdanningen, sier hun.

 Emily var ferdig på skolen i vår, og nå er hun i gang med det første av tre år i lære. Hun arbeider i et av de største anleggsgartnerfirmaene i byen, og er strålende fornøyd med jobben sin.

 - Det er ikke to dager som er like. Vi er ute hele dagen, til alle årstider, og vi får med oss endringene i naturen fra uke til uke. Nå merker vi at våren er på gang. Det er flott å ha en jobb hvor vi gjør det fint rundt oss, og hvor vi har et synlig resultat å vise til hver dag vi går hjem.

 Selv om hun bare er første års lærling, har Emily allerede fått egen bil, og hun har sine egne oppdrag som hun er ansvarlig for. I tillegg har hun vært del av vaktstyrken i hele vinter, med to uker på og to uker av, og med ansvar for salting og brøyting.

 - På det travleste har vi vært i sving to til tre ganger for døgnet i vinter, med mye nattarbeid. Det er hektisk når det står på, men samtidig moro, og betalingen sier jeg jo selvsagt ikke nei takk til, slår hun fast.

 Emily anbefaler flere jenter å velge anleggsgartneryrket.

 - Dette er ikke den rette jobben for dem som er redd for å bli svett eller skitten. Men alle dem som liker å være utendørs, og å jobbe med planter og trær, bør vurdere yrket. Det gjør noe med deg å være ute hele dagen, og få frisk luft ned i lungene. I tillegg kan jeg anbefale selve utdanningen på det varmeste. Det året jeg gikk på vg1 naturbruk på Stend var det beste skoleåret jeg har hatt, med kjekke lærere og masse nytt og spennende å lære.