Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Endre får lønn under læretiden

Endre_Lid_Kolaas.jpg

For en tid tilbake besøkte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen anleggsplassen i Birkelandskrysset, hvor Endre Lid Kolås fortale ham om fagutdanningen sin, og hvorfor flere unge bør utdanne seg til anleggsgartnere.

 

Endre Lid Kolås har gått et halvt år i lære i et av de store anleggsgartnerfirmaene i Bergen, og han har allerede vært med å bygge Skansedammen, grøntanlegget på taket av Horizont og det nye bybanestoppet i Birkelandskrysset. I tillegg brøyter han snø med hjullaster, og strør salt langs veiene med pickup.

Anleggsgartnerfaget er i vekst, og det er behov for flere lærlinger. De store anleggsgartnerfirmaene i Bergen har derfor inngått et samarbeid med Stend VGS, hvor de garanterer læreplass til alle som vil bli anleggsgartner, og som fullfører det første skoleåret ved skolen.

 Anleggsgartnerlærlingen Endre Lid Kolås startet anleggsgartnerutdanningen sin på Voss, hvor han gikk tre år på Voss Jordbruksskule før han tok vg2 anleggsgartner ved Hjeltnes i Ulvik. Nå er han i gang med to års læretid i Bergen. Dette betyr at han alt i alt vil ha gått seks år på skole og i lære når han er ferdig utdannet anleggsgartner med fagbrev. Det er to år mer enn totalen er for dem som velger vg1 på Stend og deretter tre år i lære.

 Endre er glad for at han valgte å bli anleggsgartner, og trekker fram variasjonen som en viktig del av faget.

 - Som anleggsgartner får jeg være med å skape noe. Jeg bygger natursteinsmurer, legger brostein og støper kantstein, og jeg vet at arbeidet mitt kommer til å vare i flere generasjoner. Det er en fin tanke. Samtidig får jeg arbeide ute, både med håndarbeid og med maskinkjøring, og jeg jobber både med stein og med planter, sier han.

 I tillegg til læretiden på de forskjellige anleggsplassene, har Endre blitt en del av vinterberedskapen i firmaet når det snør eller er meldt kaldt vær.

 - Da kjører jeg hjullaster, eller jeg strør salt med pickup. Vi har kontrakt på strøing og brøyting av en rekke veier, og jeg er en del av den faste vaktordningen i firmaet.

 Endre kommer fra Lindås, ikke langt fra Mongstad, og mange av kameratene hans valgte å satse på oljebransjen. Selv er han glad for at han valgte annerledes.

 - Jeg skal ikke skryte på meg at jeg forutså krisen i oljeindustrien, men jeg var opptatt av at yrkesvalget mitt var sikkert. I dag er det deilig å se at mine egne framtidsutsikter er gode, selv om det er mange bransjer som sliter. Anleggsgartnerfaget er i vekst, og det er flott å vite at der står en sikker jobb og venter på meg når jeg er ferdig med fagbrevet. Samtidig må jeg innrømme at det er et pluss at jeg får lønn også under læretiden, sier han.

 Dersom du også vil ha lønn under utdanningen, være sikret læreplass, ha en sikker og god jobb, og samtidig ha muligheten til spennende videreutdanning etter endt fagutdanning: Bli anleggsgartner! Søk vg1 naturbruk på Stend.