Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Thomas (24) fant studiemotivasjonen på fagskole

Thomas og og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim
Thomas viser forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim, det moderne KEM laboratoriet på Fagskolen.

Student Thomas Lyngbø Runningen (24) har aldri vært noen stor fan av skole. Men da han begynte på Klima, energi & miljø (KEM) ved Fagskolen i Hordaland, fant han frem en ny giv og motivasjon. – Jeg tok meg selv i nakken, og har oppnådd karakterer jeg aldri hadde trodd jeg skulle klare, sier han.

Ny klasse til høsten

Til høsten starter nye klasser på KEM-utdanningen, nå både som heltidsstudium over to år, eller nettstudium på deltid over tre år. Den nettbaserte utdanningen egner seg bra til å kombinere med jobb. Søknadsfristen er 15. april. Søk her! 

Thomas (24) tar videreutdanningen i KEM på nett:

Thomas Lyngbø Runningen, som gikk elektrolinjen på videregående, opplevde det samme som mange gjør etter eksamen: Det var vanskelig å finne lærlingplass. Han begynte påbygning til studiekompetanse, men oppdaget etter hvert at det ikke var noe for ham. Så da det plutselig åpnet seg en mulighet for læretid innen byggdrift, kastet han seg på.

– Det er som en teknisk vaktmester, hvor du blant annet har ansvar for energibruken i bygget. Det var litt utenfor det jeg først hadde sett for meg, men jeg fant ut at jeg likte det. Jeg fikk spesielt interesse for tekniske installasjoner, sier Runningen.

Det ble etter hvert åpenbart at dette var noe han ville fordype seg i. Han hadde hørt om KEM-utdanningen ved fagskolen, og at den kunne være tung, men søkte likevel. 

- Fascinert av bærekraft og fornybar energi

– En tidligere kollega hadde tatt utdanningen, og han anbefalte den sterkt. Jeg visste det var relevant for faget mitt, og jeg har i tillegg alltid vært fascinert av bærekraft og fornybar energi, forteller Thomas Lyngbø Runningen.

Nå lærer han om nettopp det. Om inneklima, bygningsfysikk og beregning av luftmengder. Men Runningens absolutte favoritt er modellering.

– Det er utrolig artig å tegne 3d-modeller av alt fra hus til ventilasjonskanaler og rørsystemer. Vaktmestere er jo først og fremst problemløsere, og du blir tross alt bedre til å løse problemer jo mer genuin kunnskap du har.

– En gyllen mulighet
Målet hans er å spisse seg mot energibruk, og å jobbe rådgivende opp mot byggeiere som trenger smarte og effektive løsninger.

– Men det er bare én av mulighetene som åpner seg her. Mange som går KEM, ønsker å bli prosjektledere, mens andre er blikkenslagere eller vil jobbe innen vann og sanitær.

Runningen synes noe av det aller beste er at han kan kombinere studiet med jobb. Han merker hvordan det gjør noe med motivasjonen til hele klassen.

– Siden det er et nettstudie, strukturerer du deg på en annen måte. Du får inn en ny rutine, og noe å jobbe mot der fremme. Alle her ønsker å fullføre, og du merker det på motivasjonen. Jeg, som egentlig ikke er noe fan av skole, har forbauset både meg selv og familien. Jeg presterer bedre enn noen gang, sier han, og legger til:

– Denne utdanningen er en gyllen mulighet, rett og slett. Du får fordypet deg i byggteknikk, og du får langt bedre jobbmuligheter etterpå. Du er ikke en ren akademiker, men du har masse kunnskap, i tillegg til at du faktisk har vært på byggeplassen.

Stor etterspørsel
Fagansvarlig Geir Vatnelid slutter seg til det Runningen sier, og kan skrive under på at arbeidsrelevansen er stor. Han tror det er mye av grunnen til at så mange søker seg til KEM.

Personbilde av Geir Vatnelid
- Arbeidsrelevansen er stor, sier Geir Vatnelid som er fagansvarlig på KEM-utdanningen.

– Jobbmulighetene kan faktisk være vel så gode som om du hadde bachelorgrad, fordi studentene her har den praktiske tilnærmingen i tillegg. Studenter som har gått KEM, er ettertraktet hos arbeidsgivere som søker ingeniørkompetanse, for eksempel til roller som byggeledere eller prosjektledere.

Vatnelid kan fortelle om stort trykk fra studenter som ønsker seg inn. I fjor ryddet de plass til 40 KEM-studenter – og det var fremdeles folk på venteliste.

– For det første sier det noe om kvaliteten på utdanningen. Samtidig ser stadig flere faglærte at dette er en fremtidsrettet påbygning, og at de kan få høyere stillinger i private bedrifter når de får mer kompetanse, sier han og avslutter:

– Og så er det jo selvsagt en liten bonus at videreutdanning gir deg et lønnshopp.

Bli student til høsten
Det blir nye klasser i Klima, energi og miljø (KEM) til høsten. Nytt av året er at man kan velge om man tar studiet på heltid over to år, eller om man vil ta det som et deltidsstudium over tre år. Søknadsfristen er 15. april. Les mer om studiet og søk her!