Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

– En fantastisk mulighet i utrolige omgivelser

MWanvik_FVLF_L1130312.jpg

På studieretningen lokal matkultur ved Fagskolen i Hordaland fordyper studentene seg i hvordan maten vår produseres, foredles og formidles. En av dem som ikke angrer et sekund på valget, er Therese Heldal Brendesæter. – Dette er både viktig, fremtidsrettet og interessant, sier hun.

Brendesæter er gartner og agronom, og kjente derfor allerede godt til studiestedet og lærerne. Da hun hørte at det hadde blitt opprettet en studieretning spesifikt for lokal matkultur, var hun ikke i tvil om hun skulle søke.

– Mat er min greie, så det var et enkelt valg. Målet mitt er å få mer kunnskap om mat, både teoretisk og praktisk. Jeg brenner jo for dette, og da gjelder det å stille sterkest mulig.

- Dette studiet er både viktig, fremtidsrettet og interessant, sier Therese Heldal Brendesæter.
- Dette studiet er både viktig, fremtidsrettet og interessant, sier Therese Heldal Brendesæter.

 

 Bærekraft og omveltning

Det siste året har vist oss alle behovet for sjølberging og lokal matproduksjon. Brendesæter mener at hun ser en omveltning også i egen bransje, med enda større interesse for det å lage sin egen mat.

– Personlig driver jeg med grønnsaksproduksjon, og ønsker å formidle hvor enkelt og viktig det er å lage mat selv. Det hjelper dette studiet meg med. I tillegg lærer vi mye om bærekraft og viktigheten av å dele.

Hun setter også pris på å virkelig kunne gå i dybden på det som interesserer henne innen hvert enkelt fag.

– Hele tiden får du nye, spennende temaer å sette deg inn i. Om temaet er fisk, kan du for eksempel fordype deg i fiskeoppdrett. Jeg merker på medstudentene at det fenger, og det har vært skikkelig gøy å følge med på hvordan de bare har blitt mer interessert og engasjert med tiden, sier hun.

Anja Svingen baker brød av lokale råvarer.
Anja Svingen baker brød av lokale råvarer.
– Interesse fra næringen
Det de lærer her er aktuelt for næringa. Det kan fagleder Andrid Solaas Innset bekrefte.

– Vi har hatt en god dialog med næringen gjennom utviklingen av utdanninga og tar stadig studentene med med ut på bedriftsbesøk. De ser nytten av en helhetlig forståelse av faget. Spesielt blir dette med formidling stadig viktigere, enten det er i omsetningsledd, produksjonsbedrifter eller på restaurant. Når du har kvalitetsråvarer, er det viktig å kjenne til og å kunne fortelle historien bak dem, sier hun.

Og selv om dette er en høyere utdanning for alle med matkompetanse i bunn – enten realkompetanse eller skole – kan Innset garantere nye perspektiver:

– Det er viktig for oss å være hands-on, og vi holder jo til på et gårdsbruk, med frukthage, grønnsakshage, poteter og dyr rundt oss. Vi har eldhus og stabbur. Du får rett og slett en dypere forståelse og respekt for verdikjeden når du har vært ute i jorda selv.

Studiet i Lokal matkultur holder til i vakre omgivelser på Hjeltnes.
Studiet i Lokal matkultur holder til i vakre omgivelser på Hjeltnes. I studiet fordyper studentene seg i hvordan maten produseres, foredles og formidles. Her er det gårdsstyrer Kåre-Olai Solheim som er på tur med sauene.

– Hiv deg på
Student Brendesæter kunne ikke vært mer enig. Hun føler nesten hun må understreke at hun ikke overdriver den boblende entusiasmen.

– Nei, det er virkelig helt utrolig inspirerende å få studere i disse omgivelsene her i Ulvik i Hardanger. Det er et fantastisk sted og studium.

Derfor er hun ikke sen med å oppfordre alle som vurderer det, til å hive seg på. Uansett om du er kokk eller ikke.

– Vi har mange forskjellige bakgrunner i klassen, og det gjør det bare ekstra lærerikt. Ja, og så er det smakfullt studium, sier hun og humrer:

– Det har vel blitt noen kilo ekstra siden jeg begynte.

Ny klasse til høsten
Fagskolen I Hordaland starter opp ny klasse i Lokal matkultur til høsten. Søknadsfristen er ‪15. april. Les mer om studiet og søk her ‬‬