Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Espen Knudsen 3-D printer helseutstyr som verner mot koronasmitte

Espen Knudsen inspiserer 3D-printeren
Foto: Espen Knudsen inspiserer 3D-printeren og sjekker om alt fungerer sånn som det skal. (Foto: Espen Knudsen)

Espen Knudsen, elkraft student ved Fagskolen i Hordaland, er en av de frivillige som 3D- printer smittevernutstyr til helsevesenet.

For tiden jobber Espen med produksjon av smittevernsutstyr nesten døgnet rundt. (Foto Espen Knudsen)Da Espen Knudsen fikk høre at sykehusene var helt desperate etter smittevernutstyr i sammenheng med koronautbruddet, lurte han på hvordan han selv kunne bidra. Til daglig studerer han elkraft ved Fagskolen i Hordaland og er flink til å finne praktiske løsninger. Han skjønte fort at 3D-printeren hans kunne brukes i den nye situasjonen som hadde oppstått.

3D-printing er en teknikk der tredimensjonale objekter bygges opp lag for lag. Espen begynte å eksperimentere med beskyttelsesvisir som hjelper mot koronavirussmitte. For omtrent en uke siden ble han gjort oppmerksom på en artikkel i BT der frivillige ble oppfordret til å hjelpe til med å bruke 3D-printere for å lage komponenter som blir til beskyttelsesvisir.  Espen meldte seg raskt som frivillig, og han er nå med i en dugnadsgruppe på Facebook. I denne gruppen kan legesentre og sykehus fra hele landet legge inn en bestillinger på smittevernutstyr.

Gruppen er litt over en uke gammel og har, per dags dato, nesten to hundre personer som bidrar med 3D-printet utstyr. Visirene er gratis for de som trenger det, og medlemmene bruker egne midler og donasjon for å lage dem. Til sammen har gruppen allerede levert over 10 000 visirer.

Akkurat nå er dette viktig arbeid og jeg tar meg tid til dette, sier Espen som har to små barn hjemme og samtidig prøver å gjennomføre sin egen hjemmeundervisning.

Når Espen håndterer visirene er det viktig at han forholder seg til gruppen sine retningslinjer. Han må selv bruke hansker og maske. Utover det er det heller ikke lov å levere visir dersom man har symptomer, er i karantene eller av annen grunn har mistanke om å være smittet. (Foto: Espen Knudsen)

Gruppen har laget et standard design hvor man bruker et overhead ark som visir. Dette er en stor del av kostnaden per visir, heldigvis fikk jeg utlevert en bunke fra fagskolen, sier Espen. Nå til dags er det digital undervisning som gjelder og overheadark har heldigvis ikke vært i bruk på en stund. Da er det greit at de resterende arkene kan brukes på en fornuftig måte.

Espen har allerede printet 20 rammer som kan brukes til visir og han sikter på å kunne lage 30 til. Jeg pakker to rammer med fire overhead ark og så er det bare å sende det av gårde, forklarer han.

Rammer - visir -feridig pakket
Disse rammene (til venstre) har 3D-printeren produsert og er nå klare for å bli til visir (i midten). Pakket produkt på høyre siden. Alt er klar for å bli sendt ut. (Foto: Espen Knudsen)

Facebookgruppen har fått mange goode tilbakemeldinger fra brukere og helsearbeidere er storfornøyde med visirene. (Foto: StartupLab)

Helsearbeidere er storfornøyde med visirene. (Foto: StartupLab)

Espen er et godt eksempel på hvordan dugnadsånden fungerer. Det er en imponerende innsats han viser. Utrolig kjekt å se hvordan en person tar initiativ å hjelper til, slik at helsearbeidere, sykepleiere og leger slipper å frykte for egen sikkerhet når de er på jobb.  

 

Relatert video: Se hvordan 3D-printerne til Espen fungerer:

3D-printer Espen Knudsen.mp4