Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Derfor velger folk Fagskolen i Hordaland

Studentene Susann og Tom
FAGSKOLE: Susann og Tom er enige om at fagskoleutdanningen vil gi dem mange flere muligheter i arbeidslivet.

Har du fag- eller svennebrev i bunn og ønsker å bli enda dyktigere? Fylle på med teoretisk utdanning som gir deg enda flere muligheter i livet? Da er du ikke alene. Sjekk hvorfor Tom (27) og Susann (24) valgte videreutdanning ved Fagskolen i Hordaland.

Fagskolen i Hordaland er en av Norges største fagskoler, med utdanninger innen alt fra tekniske områder som elektro, robotteknologi og bygg, helseutdanninger, maritime-, marine- og petroleumsutdanninger, lokal matkultur og trepleie. Kort sagt noe for enhver smak.

– Hele grunnlaget er å løfte fagarbeideren, uansett hvem den er. Vi kaller det å videreutdanne de kloke hendene, sier rektor Torbjørn Mjelstad.

Bli student til høsten

Søknadsfristen er ‪15. april. Les mer om studiene her!‬‬

Kobler hender og hode sammen

For Mjelstad er det viktig at arbeidslivsrelevansen er høy, og derfor samarbeider de tett med næringslivet. På den måten kan de sikre at kompetansen studentene lærer, faktisk er etterspurt «der ute».

Rektor Torbjørn Mjelstad
UTDANNINGSKVALITET: I 2020 fikk Fagskolen i Hordaland tildelt utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning. For rektor Torbjørn Mjelstad er høy utdanningskvalitet og arbeidslivrelevans svært viktig.

 

– Studieplanene er fremtidsrettede og utviklet for å være maksimalt relevante. I tillegg har vi også samarbeid med enkelte høyskoler, slik at dem som ønsker å gå videre, kan få godskrevet deler av utdanningen du tar her. 

Mjelstad er allikevel opptatt av at fagskolen også skal være for dem som ikke er superglad i å gå på skolen.

– Som samfunn har vi en lei tendens til å koble hender og hode fra hverandre. Noen kalles praktikere mens andre kalles akademikere. Det vi gjør på fagskolen, er å koble hender og hode sammen, sier Mjelstad og legger til:

– Mange som går her, er allerede i jobb. Studieprogrammene våre er tilpasset både heltidsstudenter og godt voksne som ikke kan ta den forpliktelsen. 

 – Utrolig motiverende

En av dem som har valgt etterutdanning på Fagskolen i Hordaland, er Tom Alexander Østensen. Han er utdannet møbelsnekker og har gått 2 år på bygg utdanning ved skolen, hvor han også er studentrepresentant og studentrådsleder. 

Student Tom Alexander Østensen
FAGSKOLEUTDANNING I BYGG: Tom Alexander Østensen har jobbet nesten 10 år som møbelsnekker før han tok skrittet og bestemte seg for høyere yrkesfaglig utdanning.

–  Først og fremst ville jeg bare ta høyere utdannelse, men i løpet av det første året fikk jeg et mye bedre innblikk i alle mulighetene som lå i bransjen min, sier han.

Han ble bedre kjent med den administrative delen av byggeprosjekter, og skjønte raskt at dette var noe han ønsket å fordype seg i.

– Fordi du får fokusere på så veldig spesifikke ting, finner du hele tiden noe nytt og interessant. Jeg kjenner flere i klassen som trodde de visste hva de ville bli, helt til de ble kjent med noe nytt i løpet av studiene. Du får kunnskaper ikke bare teoretisk, men praktisk, og det er utrolig motiverende. 

– Bare å gønne på

Østensen er heltidsstudent, og har undervisning mandag til fredag fra 8–15. Det er rutiner og rammer han setter pris på.

– Jeg tror det er mer motiverende for mange av oss som er mer praktiske av oss. Samtidig lærer vi jo utrolig mye, sier Østensen, som stadig må fortelle folk at han faktisk får studiepoeng av å gå fagskole.

– Det er såpass nytt at mange ikke har fått det med seg. Men faktum er jo at dette er så å si samme utdanningsløpet som en bachelor, bare at vi i tillegg har all praksisen i bunn. Det gjør at vi stiller minst like godt i jobbkøen, forteller han.

Byggstudenten setter også stor pris på det tette klassemiljøet, hvor den yngste studenten er 20, og den eldste 49. 

– Det skaper varige relasjoner. Noe annet som er bra her, er at du får ta eierskap til egen utdanning på en unik måte. Du kan styre retningen og fordype deg i det du synes er interessant, sier han og avslutter:

– Så om du vurderer fagskole, er det bare å gønne på. Det er en erfaring du har livet ut.

Helt nye muligheter

Studenten Susann Haukeland Børnes studerer også ved Fagskolen i Hordaland, men har valgt en annen retning. Hun jobber 100 prosent med barn som har psykiske utviklingshemminger, og studerer psykisk helsearbeid og rusarbeid ved siden av. Utdanningen er tilpasset dem som allerede er i jobb, og er et ettårsstudium som går over 2 år. 

– Det er veldig kjekt å være student igjen. Her får du knyttet teori og praksis sammen, og ikke minst går du opp i lønn! Du får 60 studiepoeng, og du har krav på opprykk som fagarbeider med fagskoleutdanning. I tillegg åpner det helt nye jobbmuligheter når du spesialiserer deg, sier Børnes, som drømmer om å jobbe på barnevernsinstitusjon.

Hun erkjenner at hun hadde et galt inntrykk av hva en fagskole egentlig var før hun selv satte seg inn i det.

– Jeg hadde alltid tenkt at det var rettet mot tradisjonelt mannsdominerte yrker, med bare utdanninger som tømrer og elektro. Men det var jo så utrolig mange muligheter! I tillegg har jeg livet mitt her i Hordaland, så det er midt i blinken. 

Student Susann Haukeland Børnes
FAGSKOLEUTDANNING I PSYKISK HELSEARBEID OG RUSARBEID. Studenten Susann Haukeland Børnes drømmer om å jobbe på barnevernsinstitusjon.

Blir utfordret

Børnes synes det aller artigste er at klassen er tverrfaglig. Det betyr at de kan diskutere og drøfte i klassen, på grunnlag av helt ulike bakgrunner og utdanninger.

– Det gjør at gruppeoppgaver blir skikkelig spennende, fordi du blir utfordret på din egen teori og tankegang. Det tvinger deg til å reflektere litt, sier hun.

Børnes, som nå er ferdig med førsteåret, har allerede rukket å få venner for livet – og ser nå frem til nye muligheter i jobbmarkedet. – Dette er noe du bare må gjøre. En perfekt løsning for dem som ikke ønsker å ta en bachelor, avslutter hun.

 Her kan du lese litt mer om våre utdanninger.