Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Automatisering

Bildet- AUTOMATISERING- NY.jpg

Vi står på trappene av den fjerde industrielle revolusjon. Noen frykter at arbeidsplassene skal forsvinne. Men robotene trenger oss like mye som vi trenger dem. På automasjonslinjen lærer fagutdannede litt om hvorfor – men aller mest om hvordan.

Teknologien drevet frem av teoretiske ingeniører, drifter ikke seg selv. Til det trenger vi de praktiske ingeniørene. Selv automatiserte prosesser må programmes, styres og reguleres. Har du en interesse for teknologi? Vil du sette teori ut i praksis – og være med på å forme morgendagens industriprosesser?

Vi har fortsatt ledige studieplasser. Søk automatisering her!

Hva sier studentene selv om å gå her?

Studenten: Sebastian

– Gitt meg viktige verktøy

Da Sebastian (30) ville tilbake på skolebenken, valgte han å bygge på med automatisering. 3 semestre senere fikk han tilbud om fast jobb.

Sebastian Hennig har fagbrev i dataelektronikk, og bakgrunn både fra forsvaret og som ROV-pilot. Nå har han fylt på med kompetanse det er skrikende behov for i næringslivet.

– Det vi lærer her, er vesentlig for bedriftene. Så godt som all produksjon kan helt eller delvis automatiseres for å øke effektivitet og senke kostnader, sier Sebastian, som nettopp fullførte sitt toårige studium.

– Hands on
Han likte aller best at studiet var så «hands on». At du får leke deg i laboratoriet og se teorien i praksis.

– Det gir rett og slett masse motivasjon å både få programmere og styre hardwaren. Det er mye artigere når du kan prøve og feile litt. Å se hva som skjer når du trykker inn en kode. Du lærer også at du ikke kan regne deg frem til alt. Praksis er gjerne ganske annerledes enn teori.

– Hva er det artigste du gjorde?

– Det må være hovedprosjektet. Da jobbet vi i gruppe og tok i bruk alt vi har lært inn i én avsluttende oppgave. Vi bygde en fjernstyrt, programmerbar bil som et «proof of concept» til en større utgave. Her fikk vi virkelig prøve ting i praksis, og det var kjekt.

Jobbtilbud
Allerede i tredje semester fikk han tilbud om jobb som prosjektleder i et selskap som produserer elektronikk. Sebastian takket selvsagt ja.

– Den jobben var blink. Jeg får brukt alt jeg har lært her, alt fra ledelse og markedsføring til forståelsen av hardware-software-kommunikasjon. Jeg er ikke utlært, men har med meg masse verktøy inn jeg får bruk for.

30-åringen er ikke i tvil om at han vil anbefale studiet videre til andre.

– Vi er inne i en stor endring i samfunnet nå, og det gir mange nye muligheter. Spesielt om du har en unik kunnskap, og det får du her, sier han og avslutter:

– Så bare kjør på!