Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Medier og kommunikasjon

Er du interessert i fortellerteknikk, mediepåvirkning og utforming av budskap? Ønsker du i tillegg studiekompetanse? Da er Medier og kommunikasjon faget for deg. Studietilbudet er treårig og du kan gå videre på universitet/høyskole etter fullført og bestått utdanning.

Medier og Kommunikasjon Studieforberedende

Utdanningsprogrammet Medier og kommunikasjon er en smart vei til arbeidsliv og studier. Studiekompetanse fra MK gir deg mulighet til videre høyere utdanning. Du får et godt grunnlag for blant annet å bli journalist, webdesigner, lydtekniker, filmprodusent, kommunikasjonsrådgiver, eller andre yrker innenfor ledelse og administrasjon, markedsføring og undervisning.


På MK  får du jobbe praktisk  med tekst, foto, film, lyd, nye medier og grafisk design. Hos oss får du bruke profesjonelt foto og tv-utstyr, du får installert Adobe CC programvarepakke på din PC/Mac når du er elev på MK.
Du vil også få jobbe i redaksjoner som dekker skolens Framtidskonferanse, får oppdrag om videoproduksjoner og  produsere promoarbeid for skolen og andre organisasjoner.
Følg oss på FB: NGVMEDIA og vår nettportal NGVmedia.net


Du vil bli utfordret til å ta aktiv del i undervisningen. Vi ønsker at våre elever har gode samarbeidsevner, er fleksible, kreative og har evne til kritisk tenking og analyse av egne og andres medieprodukter.

Teori og praktisk læring


Skoledagene hos oss er varierte. Du kan lage en reportasje eller reklamefilm den ene uken og en logo eller en bildereportasje den neste. Vi har profesjonelt utstyr og dataprogram som mediebransjen bruker. Parallelt med ulike former for praktisk arbeid vil du få teoretisk innføring i design og produksjon, og ikke minst lære om hvordan mediene fungerer i dagens samfunn.Vi er den største MK-linjen i fylket, og kan tilby de fleste og framtidsrettede valgmulighetene i de valgfrie programfagene.  Våre medielærere har topp kompetanse og undervisningserfaring, samt yrkeserfaring  fra store deler av mediebransjen.

Hvorfor velge media og kommunikasjon?

Har du lyst å bli journalist eller designer? Er du en ivrig blogger eller videoredigerer som vil lære enda mer?
Mediene omgir oss, og de gir oss daglige nyheter, kunnskap og underholdning. Tradisjonelle medier, nye sosiale medier og ny teknologi  er en del av vår hverdag. Det vil alltid være behov for fotografer, journalister, filmskapere, webdesignere, reklamefolk, grafiske designere og kommunikasjonsmedarbeidere som kan drøfte, tenke kritisk, nytt og drøfte og produsere innhold.

NGV media Facebook NGV MEDIA

Felles programfag - Mediesamfunn og Medieuttrykk

Å forstå mediers rolle i samfunnet er viktig i alle typer jobber, enten du velger juss, økonomi, ledelse, markedsføring, PR, journalistikk eller politikk.

Gjennom alle tre årene er det to felles programfag i uken. Mediesamfunn og Medieuttrykk ( 5 timer + 5 timer). Her vil du lære om medienes plass i samfunnet, formidlingsteknikker, uttrykkshistorie og journalistikk blant annet.

Du vil også lære om sosiale mediers plass i vårt moderne samfunn, om ulike sjangere du kan formidle et budskap i, om reklame, medienes påvirkning for å nevne noe. I medieuttrykk vil du også få innføring i grunnprinsipper for illustrasjonsteknikk. Du lærer om og praktiserer layout og relevante digitale verktøy.


Valgfrie programfag vg2 og vg3

Medieelever skal andre og tredje år velge fag. Her er de fem ulike programfagene vi tilbyr hos oss.

BILDE - stillbilde og levende bilder

Faget bilde er delt i to deler, levende bilder og stillbilde. I utgangspunktet er faget lagt opp til at elevene skal jobbe selvstendig. Det forventes at elevene må avsette tid til å jobbe med de ulike prosjektene utover det oppsatte time antallet i faget. Det vil bli gitt en grunnleggende undervisning i begge deler av faget, som f.eks. bruk av utstyr, komposisjon, lyssetting, etc.

Når det gjelder stillbilder, vil det gjennomføres et selvvalgt prosjekt pr. termin. Disse prosjektene skal ta utgangspunkt i elevens egeninteresse innen faget. Dvs. at du kan velge å jobbe med portrettbilder, actionbilder, reportasjebilder, makro, mote, reklame, naturbilder, m.m. Målet med de selvstendige prosjektene er at du som elev skal få muligheten til å fordype deg innen ditt interesseområde. Det avsluttende selvstendige prosjektet (termin 2), skal enda opp i en fotoutstilling/digitalt fotomagasin hvor elevenes prosjekter blir presentert. Vi vil også prøve å få kontakt med fotografer som vi kan besøke eller de besøker oss.

I den delen av faget som omhandler levende bilder skal vi produsere en skrekkfilm (kortfilm). Målet er at vi skal konkurrere med filmen på Sogndal filmfestival i 2019. Elevene skal jobbe med preproduksjon (manus, storyboard) innspilling og postproduksjon (klipp, gradering, effekter og lyd).

GRAFISK DESIGN  - design og visuell kommunikasjon

Vil du bli en del av design og kommunikasjonsfaget og skolens ferske Designbyrå? Gjennom å organisere og opprette faget som et design og kommunikasjonsbyrå får du som elev  en enestående sjanse til å utvikle din kompetanse i grafisk design og visuell kommunikasjon. Dette gjør du gjennom bruk av bilde, tekst, animasjon, symboler og illustrasjoner. Du får skape, utvikle ideer og budskap  for så å  formidle med visuelle produksjoner på ulike medieplattformer.

Du får lære og bruke profesjonell programvare og utstyr, utvikle designprosesser fra ide til ferdig produkt.
Dere skal selv velge og utvikle 2 prosjekter i løpet av skoleåret. Dere får møte profesjonelle designere og kommunikasjonsbyråer i Bergen, bla KNOWIT.
Alt du lærer her vil du har stort utbytte av i alle andre fag du har på skolen, og ikke minst bli dyktig i visuell kommunikasjon til ulike målgrupper.


MEDIEUTVIKLING - konseptutvikling og medieteknologi

I faget MEDIEUTVIKLING  får du  være med og praktisk utvikle konsepter, både innhold og visuelt, på ulike medieplattformer. Her får du  mulighet til å utvikle og jobbe med KAMPANJER, EVENT og MEDIEPRODUKSJON i sosiale medier.

Dere skal få være med å utvikle et konsept - fra nye , spennende ideer til publisert innhold i ulike medieplattformer. Du vil få bruk for din kompetanse i bla visuell utforming, foto, filming, redigering, lyd og å rigge et nytt youtube-studio her på skolen. Liker du tanken på at teknologi og media er to sider av samme sak, er dette faget for deg.

Vi skal kort og greit lage et visuelt konsept for et utvalgt oppdrag på egnede medieplattformer. Dere vil få møte det bergensbaserte og  internasjonale grafikk- og teknologiselskapet VIZRT . Vi skal også ha en workshop med Innovasjon Norge med tema ide- og konseptutvikling i starten av skoleåret. Dere skal publisere egenprodusert innhold i konseptet. 

LYD - lyddesign og lydproduksjon

Faget er et samarbeid med programfagene musikk og bilde. Faget inneholder elementene lyddesign og lydproduksjon.

I lyddesign skal elevene lage lyddesignet til en kortfilm (skrekkfilm) som blir produsert av programfaget bilde. Det betyr både innspilling (effekt- og foley-lyder, ADR (dialog), atmosfærelyd) og sluttmiks.
I musikkproduksjon skal elevene lære og  gjennomføre studioinnspillinger av musikkelevene og/eller lokale artister i skolens musikkstudio. Dette gjelder både innspilling og sluttmiks.
Elevene skal også jobbe med og lære om live- konsert lyd. De skal gjennomføre både opprigg og lydmiks i skoletorget.

AVIS - tekstfaget

I dette faget skal du være Fanaposten sin ungdomsredaksjon og lage saker for både nett- og papirutgaven til Fanaposten. Du vil få solid erfaring som journalist, og sjansen til å gjøre lokaljournalistikken mer spennende for unge lesere.
I dette faget vil du se hvordan dine ideer utvikles til ferdige saker, og det vil vera stort rom for å bruke kreativiteten din til å tenke nytt. Fanaposten vil nå unge lesere, og ønsker å høre hva vi kan bidra med. Å bruke foto, video og sosiale medier til å gjøre lokaljournalistikken mer spennende, vil derfor være en viktig del av jobben.
I en avis er det rom for ulike sjangre, og uansett om du vil jobbe kultur, sport eller kritiske nyheter er det plass til dine saker og ideer.

Les mer på Udir Søk opptak

Fag og timetall

Fag og timetal
Fag  MK studiespesialiserende Timetal Vg1 Timetal Vg2 Timetal Vg3
Religion og etikk 0 0 3
Norsk 4 4 6
Naturfag 5 0 0
Engelsk 5 0 0
Fremmedspråk 4 4 0
Samfunnsfag 0 3 0
Geografi 0 2 0
Historie 0 2 4
Kroppsøving 2 2 2
Matematikk 5 3 0
Mediesamfunnet 5 5 5
Medieuttrykk 5 5 5
Valgfritt programfag 0 5 10
Sum timetal per uke 35 35 35

Ta kontakt

Avdelingsleder Medier og Kommunikasjon
Profilbilde av Astrid Synnøve Aas

Astrid Synnøve Aas

Send e-post