Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Restaurant- og matfag

Restaurant- og matfag er en yrkesfaglig utdanning. Det er vanlig å gå 2 år på skole og deretter bli lærling i 2 år for å ta fagbrev. Du kan ta påbygging til generell studiekompetanse før eller etter læretida.

Vi tilbyr

Dette utdanningsprogrammet legger grunnlaget for din videre utdanning som kokk og servitør.

I dag er norske kokker og servitører blant verdens beste yrkesutøvere. Hos oss vil du på Vg2 Kokk- og servitørfag få  sjansen til å være med  i konkurranser - både på  lokalt og  nasjonalt plan. 

Vil DU bli vår neste verdensmester? 

Søk skoleplass

Hvorfor velge restaurant og matfag?

Er du glad å jobbe med mat og gode råvarer? Liker du å jobbe med mennesker? Er du interessert i gode jobbmuligheter både innenlands og utenlands?

Restaurant- og matfag gir deg mulighet til å velge yrker innen hotell- og restaurantnæringen, institusjoner, offshore, ferje- og cruisefart, i bedrifter som produserer mat- og drikkevarer eller innenfor tradisjonelle håndverksfag som baker-, konditor- eller kjøttfag. 

Vilbli.no

Første året

_MWF8275.jpg

Vg1 Mat og restaurantfag

Mat og drikke er viktig for helsen. Det samme er kunnskap om og respekt for andres kulturer og mattradisjoner. Kost- og måltidsvaner har endret seg, og serveringssteder har en viktig rolle i kostholdet.

Vg1 matfag tar deg med inn i verdenen for kokker, servitører, bakere  og konditorer, kjøttfagene, fiskefagene og industrielle næringsmiddelfag.

Her skal du få  erfaring og innsikt til å velge og vurdere råvarer, produkt, produksjonsmetoder og måltider. Opplæringen skal gi deg  kompetanse om mat og drikke, salg og servering samt kunnskap om hvor viktig kostholdet er for en sunn og god helse.

Programfagene er råstoff- og produksjonslære, kosthold- og livsstilslære og bransje-, fag- og miljølære.  I tillegg vil du ha faget Prosjekt til fordypning, hvor du velger læreplanmål fra opplæring  i bedrift. Til sammen utgjør programfagene 23 timer i uken.

Læreplan Vg1

Andre året

_MWF8262.jpg

Vg2 Kokk- og servitørfag

Kokk- og servitørfag er det utdanningsprogrammet du velger dersom du ønsker en utdanning som kokk,  institusjonskokk eller servitør.

Du får kompetanse innen tilberedning, anretning og servering av måltider og lærer om  måltidenes betydning og sammenhengen mellom kosthold, levevaner, helse, miljø og bransje.

I tillegg har du mulighet til å vise talentet ditt på forskjellige konkurranser, samt å dra på studietur til Italias kulinaria.

Programfagene er råstoff- og produksjonslære, kosthold og ernæringslære og servering, bransje og miljø. I tillegg kommer faget Prosjekt til fordypning, hvor du velger læreplanmål fra opplæring i bedrift. Dette faget er en kombinasjon av skole og arbeidsliv. Totalt utgjør programfagene 26 timer i uken.

Læreplan Vg2 kokk og servitør
_DSC5912.jpg

Vg2 Matfag

Matfag Vg2 skal gi deg  grunnlaget i yrkesutøving innen bearbeiding og produksjon av råvarer og mat.  Du kommer til å  utvikle forståelsen for sammenhengen mellom råvarer, produksjon, kosthold og ernæring. 

Vg2 Matfag dekker følgende fag: baker og konditor, fiskehandlerfagene, kjøttfagene og industrielle næringsmiddelfag. Totalt vil det være 10 fagbrevsområder.

Programfagene vil gi grunnlag for videre spesialisering i de ulike yrkesfag og det vil bli undervist i råvarer, produksjon og kvalitet, salg og marked og bransje, fag og miljø.

Prosjekt til fordypning på Vg2 er 9 timer i uken rettet mot lærefag i bedrift. 

Læreplan Vg2 matfag

Veien videre

Etter 2 år i skole kan du søke læreplass i godkjente bedrifter, eller påbygging til generell studiekompetanse.

Søk læreplass Bli lærling

KONTAKT OSS FOR MER INFORMASJON

Avdelingsleder Profilbilde av Agnes H Tellnes

Agnes H Tellnes

Send e-post 57306013
Sosialpedagogisk rådgiver Profilbilde av Liv Haldis Fjellanger

Liv Haldis Fjellanger

Send e-post 57306117