Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Design og håndverk

Design og håndverk er en yrkesfaglig utdanning. Det betyr at du først går på skole og deretter i lære for å ta fagbrev. Etter 2 år på skole kan du gå ut i lære eller ta lærefaget på skole. Du kan også ta påbygg til generell studiekompetanse før eller etter læretiden.

Vi tilbyr

Årstad videregående har det største tilbudet innen design og håndverk i Hordaland. Vi gir deg med kreative evner, og som liker å arbeide med hendene, store muligheter for utfoldelse og læring. 

Utdanningsprogrammet har stor faglig bredde, og bygger på rike tradisjoner innen håndverk, materialer og kultur. Våre faglærere har en solid kunnskapsbase og et omfattende nettverk fra private og offentlige virksomheter.

Sjekk ut vår nye brosjyre

Hva kan du bli? 

Yrkesutdanningsmulighetene er mange. Du kan for eksempel bli blomsterdekoratør, frisør, kostymesyer, gullsmed, kjole- og draktsyer, skredder, bunadtilvirker, modist, skomaker, møbelsnekker eller konsulent innen interiør- og utstillingsdesign.

Tidligere Årstad-elever har markert seg på den nasjonale og internasjonale designerarenaen, som for eksempel T-Michael og Kristian Aadnevik. Våre frisørelever deltar i bergensmesterskapet og i NM i frisørfaget, og har utmerket seg i flere år med topplasseringer.

Vilbli.no

Første året

_DsC4693.jpg

Vg1 Design og håndverk

Vi har det største tilbudet innen design og håndverk i Hordaland. På Vg1 får du arbeide med oppgaver innen design, produksjon av enkle håndverksprodukter, presentasjon av produkter og tjenester i en rekke kreative fagretninger. Du får blant annet opplæring i tegning, en grundig innføring i fargenes betydning, viktigheten av forming ved å prøve ut dette i ulike materialer og teknikker.

I faget prosjekt til fordypning tilbyr skolen frisør, design og tekstil, design og trearbeid, gullsmed og interiør- og utstillingsdesign.

Læreplan Vg1

Andre året

Vg2 Design og tekstil

På Design og tekstil får du øve opp dine kreative evner ved å designe og produsere bl.a. klær, kostymer og hatter. Du får arbeide med søm, konstruksjon og utarbeidelse av mønstre. Du kan også arbeide med trykk og fargeteknikker, samt digitale verktøy som foto og bildebehandling.  

Lærerne  har god kontakt med næringslivet, noe som gjør undervisningen relevant og nyttig for deg når du blant annet skal ut i praksis i løpet av perioden. På Vg2 vil du være utplassert i bedrift i en uke.

Undervisningen i programfagene er prosjektbasert, og prosjektene kan for eksempel være høstens og vårens nye trender,  motevisning, gjenbruk,  strikk og foto. Vi har også mange spennende prosjekter med andre aktører, som for eksempel Bergen kulturskole, Os kulturskole, Skyss mv.  Elevene på tekstil har flere ganger laget kostymer for kulturskolen sine teateroppsettinger.

Læreplan Vg2 Design og tekstil
_MwF9575.jpg

Vg2 Interiør og utstillingsdesign

Du får delta i mange og spennende prosjekt i løpet av dette skoleåret. Undervisningen er prosjektbasert, og vi arbeider i perioder med oppløst timeplan. I løpet av året har eleven vært gjennom alle boligens vesentlige rom, som kjøkken, stue, bad og soverom. For å holde oss orientert i bransjen reiser vi til messer nasjonalt og internasjonalt.

Du skal også være ute i praksis i løpet av perioden, for å prøve deg i ønsket arbeid. Lærerne som underviser i klassene er utdannet som arkitekter (MNAL) og interiørarkitekter (MNIL). De har god kontakt med næringslivet, noe som gjør undervisningen relevant og nyttig for deg.

Interiør- og utstillingsdesign fører videre til Vg3 Interiør, som gir yrkeskompetanse med tittel Interiørkonsulent.

Aktuelle arbeidssteder etter utdanning er interiørkonsulent i egen praksis, interiørarkitekt-/arkitektkontor, møbel- og utstyrsforretninger, kjøkken- og badeinnredningsforretninger, byggevarebransjen - eller med "styling" i samarbeid med fotograf eller eiendomsmegler. 

Læreplan Vg2 Interiør og utstillingsdesign
_DsC4735.jpg

Vg2 Frisør

I frisørfaget vil du arbeide med praktiske øvelser i grunnleggende teknikker som som farge, klipp, føn, oppsetting av hår, fletting av hår og strukturomforming. Kundebehandling er sentralt i programfaget, hvor du lærer mye om kommunikasjon med kunder. Programfaget omfatter markedsføring, presentasjon og dokumentasjon av egen kompetanse, og innbefatter bruk av digitale verktøy.

I løpet av skoleåret på Vg2 vil du være utplassert i frisørsalong fire uker. Mange elever skaffer seg en fremtidig læreplass i løpet av utplasseringsperioden. Etter Vg2 frisør kan du gå ut i lære i to år og ta fagbrev, eller ta påbyggingsfag som gir generell studiekompetanse for bl.a høgskolestudier i frisering og styling i inn- og utland. 

Læreplan Vg2 Frisør

 

 

Tredje året

_MwF9581.jpg

Vg3 Interiør 

På Vg3 interiør jobber du kun med programfagene interiør og presentasjon. Dette er et dypdykk i faget som du har fått grunnopplæring i på Vg2.  Elevene reiser hvert år til den store møbelmesssen i Køln, noe samtlige elever sier de har stort utbytte av. Du vil være utplassert i bedrift to uker av skoleåret.

Bestått opplæring i interiørfaget fører deg fram til yrkeskompetanse og yrkesbetegnelsen interiørkonsulent. Som interiørkonsulent kan du arbeide med møbeldesign, interiør og design av rom i offentlige og private bygninger.

Læreplan Vg3 Interiør
_MwF9521.jpg

Vg3 Kjole og draktsyerfag, fagopplæring i skole (2 år)

I kjole- og draktsyerfaget framstilles klær tilpasset enkeltkunder samt klær til mindre kolleksjoner. Behov og etterspørsel endres i tråd med moter og trender. Kjole- og draktsyerfaget skal dekke samfunnets behov for målsydde og håndverksproduserte klær der form, farge og materialer er tilpasset den enkelte.

Opplæringen skal stimulere til kreativitet og estetisk bevissthet og utvikle ferdigheter i:

  • Praktisk arbeid med ulike materialer
  • Bruk av maskiner og verktøy i kjole- og draktsyerfaget
  • i arbeid med form farge og ulike sømteknikker
  • mønsterkonstruksjon og innprøving av plagg

Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er kjole- og draktsyer.

Læreplan Vg3 Kjole og drakt

VEIEN VIDERE

Etter 2 år i skole kan du søke læreplass i godkjente bedrifter. Etter 3 år med generell studiekompetanse kan du kan du søke høyere utdanning.

Søk læreplass Bli lærling Samordna opptak

kontakt oss for mer informasjon

Konstituert avdelingsleder
Profilbilde av Rita Gjerde

Rita Gjerde

Send e-post 41234761