Det kan se ut til at du bruker en nettleserversjon vi ikke støtter. Finn en nyere versjon her

Drømmer om læreryrket

Ingjerd.jpg

Ingjerd Helle (33) ønsker å bli lærer. Etter snart et år på voksenopplæringen ved Bergen katedralskole er hun klar for å starte på lektorutdanningen, og er takknemlig for kompetansen hun har oppnådd ved VO: – Man føler seg så ivaretatt. Du har et støtteapparat her, og fantastiske lærere og rådgivere.

Etter 16 år i Statoil bestemte Ingjerd Helle seg for å gjøre noe helt annet med livet sitt. Som gift tobarnsmor hadde hun satt drømmen om mer utdanning på vent. Men nå begynner barna å bli store og hun bestemte seg for å sette seg på skolebenken igjen.

Lærerdrømmen

Helle startet på voksenopplæringen ved Bergen katedralskole høsten 2016, og avslutter nå til sommeren. Da har hun oppnådd generell studiekompetanse, og vil forfølge drømmen om å bli lektor.  I utgangspunktet ønsket den erfarne prosessoperatøren å bli realfagslærer, men etter ett år på voksenopplæringen lurer hun på om hun kanskje heller skal bli lærer i norsk. Som Helle utdyper:

–         Norskfaget har vært det faget som har gitt meg mest. Før jeg begynte her var jeg veldig bestemt på at jeg skulle bli mattelærer; jeg har alltid sett på meg selv som en «realfagsperson». Jeg kommer jo fra oljeindustrien. Men norskfaget har vært utrolig kjekt, og vi har en norsklærer som har inspirert oss veldig.

Godt støtteapparat og gode venner

På spørsmål om hva Helle syns er det beste ved å være deltaker ved voksenopplæringen, svarer hun at det er et vanskelig spørsmål fordi det er så mye som er bra.

–         Man føler seg så ivaretatt. Her har man et støtteapparat og fantastiske lærere og rådgivere. Jeg har flinke medelever, og har fått gode venner. Spesielt har jeg fått én veldig nær venn her; en venn for livet. Det må vel være det beste som har skjedd.

Det er naturligvis enkelte utfordringer ved å være voksen elev, og Helle forteller at det å prestere og gjøre det bra, samtidig som man har hensyn som må tas på hjemmebane, er den største utfordringen for henne. Det kan være vanskelig å finne en god balanse, og det at skolen tar en del tid må gå på bekostning av andre ting. Men alt i alt har det vært et givende år for Helle, og hun mener at lærerne har forståelse for den enkeltes livssituasjon:

–         Jeg syns lærerne her har veldig stor forståelse for at vi er voksne elever, gjerne med familie, og at det kan være utfordringer med det. Lærerne har også lært oss gode studieteknikker, som har vært nyttige. Spesielt gjelder dette naturfag, som jo kan være et litt tungt fag.

Sofaen i foajeen

Ingjerd Helle forteller at hun har blitt litt ertet av sine meddeltakere fordi hun tilbringer så mye tid på skolen. Hun bor i Fjell kommune og har derfor ganske lang reisevei inn til voksenopplæringen i Bergen sentrum. Hun kommer som regel en god stund før undervisningen starter, og har lagt sin elsk på sofaen i foajeen. Ifølge Helle er den innmari god å sitte og ligge på. Her tilbringer hun masse tid, både for å slappe av, høre på musikk, og også for å gjøre skolearbeid. På bildet i denne artikkelen ser du Ingjerd på sin favorittplass i voksenopplæringen. 

–         I utgangspunktet tenkte jeg at dette var et år jeg bare måtte komme meg igjennom. Men så har det blitt et fantastisk år med utrolig gode lærere. Jeg har lært masse og utviklet meg, og jeg har virkelig fått smaken på studentlivet.

Har du tenkt på å gjøre noe annet med livet ditt? Sitter du med en drøm om å ta en utdanning eller et fagbrev? Ta kontakt med ditt nærmeste senter for voksenopplæring, og hør hva mulighetene dine er. 

Husk at 1. juni er søknadsfristen for opplæring som starter i august!

Her finner du informasjon om hvordan du kan få generell studiekompetanse som voksen.